Blogi

Valtuustoaloitteista

Keskiviikko 12.5.2021 - Juhana Lähdesmäki

Tässä viimeisin mielipidekirjoitukseni Ilmajoki-lehdessä Keskiviikkona 12.5.2021

Valtuustoaloitteista

Tällä palstalla oli aikaisemmin PS valtuustoryhmän mielipidekirjoitus koskien valtuustoaloitteita ja siitä sain kimmokkeen itsekin kirjoittaa muutamia ajatuksia samasta aiheesta.

Kuluneella valtuustokaudella olen itse tehnyt useita valtuustoaloitteita, joita ilokseni muutkin valtuutetut ovat laajasti allekirjoittaneet. On totta, että aloitteiden eteneminen viranhaltijoiden pöydillä on kestänyt luvattoman pitkään. Ilmajoen kunnan hallintosääntöön on kirjattu, että valtuustoaloitteet on otettava käsittelyyn kuuden kuukauden kuluessa niiden jättämisestä. Tästä huolimatta esimerkiksi tekemäni valtuustoaloite seurakuntien yhteistyöstä ja mm. ruokarukouksista varhaiskasvatuksessa, jonka tein Kesäkuussa 2018, tuli valtuuston yksimielisesti hyväksymäksi vasta Toukokuussa 2020. Kun valtuusto hyväksyi aloitteen, olisin luonnollisesti odottanut, että päätös toimeenpannaan viipymättä. Kuitenkin vasta tässä kuussa, kuten saimme Ilmajoki-lehdestä 5.5. lukea, on allekirjoitettu yhteistyösopimus Seurakunnan ja kunnan välillä. Hyvä että asia vihdoin saatiin hoidettua. Tosin päätöstekstiin kirjattu vaatimus, että varhaiskasvatusjohtaja ja kasvatus- ja opetuslautakunta laativat ohjeistuksen katsomuskasvatuksen ja uskonnollisten toimitusten käytännöistä, on tietääkseni vielä laatimatta.

Samoin tekemäni aloite Aurinkopaneeleiden hankinnasta ilman investointia kunnan kiinteistöille, jonka tein samoin Kesäkuussa 2018, tuli myös valtuuston hyväksymäksi vasta Toukokuussa 2020. Tämän päätöksen toimeenpanoa vielä odotamme.

Joulukuussa 2020 tein valtuustoaloitteen kotihoidontuen kuntalisän, Ilmajoki-lisän, käyttöön ottamisesta alle 3 vuotiaiden lasten kotihoitoon kannustamiseksi. Tästä asiasta Kunnanhallitus tosin jo teki toisen asian käsittelyn yhteydessä, minun esityksestäni, yksimielisen päätöksen, että varhaiskasvatusjohtaja velvoitetaan valmistelemaan esitys kuntalisän käyttöönotosta, vaikka varsinainen aloite ei vielä käsittelyyn ole tullutkaan.

Viimeisin aloitteeni, jonka tein Maaliskuussa 2021 , koskee kunnan hankintastrategian luomista, jolla määriteltäisiin miten kunta voisi ohjata hankintojaan mahdollisimman paljon paikallisille yrityksille hankintalain määrittämissä rajoissa. Aika näyttää, tuleeko tämä aloite käsittelyyn vielä tämän valtuustokauden aikana, vai saako uusi valtuusto sen päätettäväkseen.

On siis totta, että aloitteet viipyvät byrokratian rattaissa luvattoman pitkään ja toivoisin että viranhaltijat kiinnittävät asiaan huomiota, niin että asiat valmisteltaisiin viipymättä ja tuotaisiin päätettäväksi viimeistään tuon kuuden kuukauden määräajan puitteissa. Tietenkin myös päätösten täytäntöönpanoon toivoisin hieman ripeyttä.

Juhana Lähdesmäki

Kristillisdemokraatit

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #valtuustoaloite , #valtuustoaloitteet , #aloite , #kunnanvaltuusto , #kunnanhallitus , #viranhaltija , #virkamies , #hallintosääntö , #aurinkopaneeli , #aurinkopaneelit , #uskonto , #seurakunta , #rukous , #ruokarukous , #kasvatus-jaopetuslautakunta ,

Vastauksia MLL Ilmajoen osaston kysymyksiin

Tiistai 9.4.2019 - Juhana Lähdesmäki

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ilmajoen osasto esitti 3.4.2019 ilmestyneessä Ilmajoki-Lehdessä kysymyksiä ilmajokisille eduskuntavaaliehdokkaille. Tässä vastaukseni kysymyksiin.

Juhana Lähdesmäki vastaa MLL:n kysymyksiin

Vastaan lyhyesti MLL Ilmajoen osaston esittämiin kysymyksiin.

Lapsivaikutusten arviointi

Kansainväliseen Lapsen oikeuksien sopimukseen perustuva lapsivaikutusten arviointi tulee mielestäni ehdottomasti ottaa kiinteäksi osaksi päätöksentekoa, erityisesti kaikessa lainsäädäntötyössä silloin, kun käsittelyssä oleva laki millään tavalla voi olla vaikuttamassa lasten asemaan tai hyvinvointiin. Vaikka arviointi on määritelty lainsäädäntötyöhön kuuluvaksi, edelleen on vakavia puutteita sen noudattamisessa. On täysin käsittämätöntä, että esimerkiksi sukupuolineutraalia avioliittolakia säädettäessä lapsivaikutusten arviointi jätettiin kokonaan tekemättä. Kristillisdemokraatit on myös esittänyt, että myös kunnissa ja mahdollisesti tulevissa maakunnissa tehtäisiin lapsivaikutusten arvioinnit ainakin talousarvion käsittelyn yhteydessä. Lisäksi tulee siirtyä lapsibudjetointiin ja tehdä perhekeskuksista aidosti ja laajasti perheiden tarpeisiin vastaavia lähipalveluita. Päätöksenteossa tulee mielestäni aina ottaa huomioon kaikkein heikoimmassa ja puolustuskyvyttömimmässä asemassa olevat, eli lapset.

Lapsi-ja perhelähtöinen perhevapaauudistus

Mielestäni lasten hoidosta tulee perheen saada itse päättää. Perheiden valinnanmahdollisuuksia on lisättävä kehittämällä kotihoidontukea. Perheen ja työn tai opiskelun yhteensovittamista tulee helpottaa. Mielestäni vanhempainvapaan jakautumisesta tulee vanhempien itse saada päättää oman perheensä tilanteen mukaisesti. Näkisin myös, että olisi syytä siirtää vanhempainvapaasta työnantajalle syntyviä kustannuksia ainakin osittain yhteiskunnan maksettavaksi. Tällä olisi välittömiä vaikutuksia nuorten naisten työllistymismahdollisuuksille.

Lapsiperheiden riittävä ja joustava perusturva

Kristillisdemokraattien esittämään sosiaaliturvan uudistukseen, Kannustavaan Perusturvaan siirtyminen tekee työn vastaanottamisesta aina kannattavaa ja vähentää byrokratian tuomia ongelmia. Perheiden taloushuolia voidaan helpottaa korottamalla lapsilisiä ja opiskelijaperheiden vuositulorajoja. Esitämme myös tuhannen euron kertaluontoisen vauvarahan lisäämistä lapsilisään. Verotuksessa tulee ottaa käyttöön huoltaja- ja lapsivähennykset. Opiskelevien vanhempien huoltajakorotusta esitämme kaksinkertaistettavaksi 150 Euroon kuukaudessa. Asumistukijärjestelmä on uudistettava.

Turvallinen ja terveellinen koulu kaikille

Mielestäni kiusaamiseen on puututtava selkeästi nykyistä voimakkaammilla keinoilla. Itsekin koulukiusattuna osaan samaistua kiusattujen tuntoihin. Ei ole oikein, jos kiusattu joutuu vaihtamaan koulua. Perusopetuksessa tarvitaan pienempiä luokkakokoja. Tuntikehyksiä on kasvatettava niin, että opettajilla on mahdollisuuksia tuki- ja jakotunteihin tarpeen mukaan, tällä voidaan varmistaa että kukaan ei putoa oppimistahdista. Erityisoppilaille on löydyttävä riittävä tuki, erityisesti esi- ja perusopetuksessa, jolloin voidaan vielä selvitä kevyemmällä tuella, joka tulee myös yhteiskunnalle halvemmaksi. Myös toisen asteen opettajia on lisättävä ja opettajilla on oltava riittävästi aikaa, niin että opiskelu ei jää liiaksi itseopiskelun varaan. Lasten, nuorten ja heidän kanssaan työskentelevien tulee saada viettää päivänsä puhtaassa sisäilmassa. Kuntatalouden ahdingon tietäen, olen sitä mieltä, että valtion täytyy tulla kuntien avuksi rakennusten sisäilmaongelmien ratkaisuun liittyvissä investoinneissa.

Kansalaisyhteiskuntaa vahvistettava

Yleishyödyllisten yhteisöjen verovapautta tulee mielestäni jatkaa. Todella monet järjestöt ja yhdistykset tekevät korvaamatonta työtä yhteiskunnan eri sektoreilla. Tätä työtä ei mitenkään voida korvata valtion tai kuntien tekemillä toimilla, joten kolmatta sektoria kiistatta tarvitaan yhteiskunnassa. Kristillisdemokraatit saivat kuluneella hallituskaudella läpi rahankeräyslain uudistuksen, joka helpottaa huomattavasti yhdistysten varainkeruuta.

Juhana Lähdesmäki ( Kd. )

Toimitusjohtaja, kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen

eduskuntavaaliehdokas nro. 124

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #mll , #mannerheiminlastensuojeluliitto , #ekvaalit , #ekvaalit2019 , #vaalit , #vaalit2019 , #eduskuntavaalit , #eduskuntavaalit2019 , #lapset , #lapsenoikeudet , #perhe , #perheidenhyvinvointi , #lapsi , #kasvatus , #perhekeskus ,