Blogi

Julkiset hankinnat ja hankintalaki

Share |

Sunnuntai 26.2.2023 - Juhana Lähdesmäki


Julkiset hankkeet ja hankintalaki

Olen koko yli kymmenen vuotta jatkuneen poliittisen urani ajan kauhistellut julkisia rakennushankkeita, niiden hitautta ja erityisesti niiden kustannustasoa, joka ylittää huimasti yksityisten hankkeiden kustannustason. Syitä on varmasti monia, mutta itse pidän suurimpana syyllisenä monimutkaista hankintalakia, joka estää tehokkaasti pienempien yritysten osallistumisen kilpailutuksiin, kun hankintalain osaamista ja henkilöstökapasiteettia monimutkaisten tarjousten tekemiseen ei ole. Kilpailutusten valmisteluprosesseissa syntyy usein tarjouspyyntöihin virheitä, joita joudutaan korjaamaan kesken kilpailutuksen, toisinaan jopa keskeyttämään kilpailutus. Heikon hankintaosaamisen vuoksi syntyy myös huonoja urakkasopimuksia. Hankintoihin liittyy valitettavasti myös poliittista taktikointia niin luottamushenkilöiden kuin virkamiestenkin taholta, kun kilpailutusvaiheessa tietyn hankkeen kustannukset halutaan saada näyttämään todellista pienemmiltä, jätetään joitain osia pois tarjouspyynnöstä, että hankkeelle saadaan hyväksyntä päätöksentekijöiltä. Sitten hankkeen edetessä teetetään lisätöinä tarjouspyynnöstä pois jätettyjä osia ja lisätyöt luonnollisesti hinnoitellaan kalliimmiksi. Tämä nostaa julkisten rakennushankkeiden kustannuksia entisestään.

Hankintalain ongelmat näkyvät myös pienemmissä kilpailutuksissa. Olipa kyseessä irtaimisto tai laitehankinnat, kiinteistöhuolto- tai ruokapalvelut, todellista kilpailuasetelmaa ei synny, kun monissa tarjouskilpailuissa tarjoajia on lopuksi vain kaksi tai kolme. Hankintalain hyvin hallitseva tarjouspyynnön laatija voi halutessaan jakaa tarjouspyynnön pienempiin kokonaisuuksiin, niin että myös pienemmät paikalliset yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuun tai sen osaan. Usein näin toimimalla saadaan huomattavat kustannussäästöt hankinnassa. Valitettavasti tätä hankintalain suomaa mahdollisuutta käytetään julkisissa hankinnoissa liian harvoin.

Tarjouspyynnön laatijalla voi myös olla jo valmiiksi valittuna mieleisensä myyjä. Tällöin kilpailutuksen kriteerejä sopivasti muotoilemalla voidaan vaatimukset sovittaa vain yhdelle tarjoajalle myönteisiksi. Tällöin aito kilpailutilanne ei pääse toteutumaan ja tämä on myös omiaan nostamaan hankinnan kustannuksia.

Suuren ongelman muodostavat kuntien, kuntayhtymien, hyvinvointialueiden ja valtion yhteisomistuksessa olevat ns. In-House yhtiöt, joita käyttämällä julkisyhteisöt kiertävät hankintalakia. Jo yhden osakkeen omistaminen tällaisesta yhtiöstä oikeuttaa vaikkapa kunnan ostamaan palvelun ilman kilpailutusta julkisten toimijoiden omistamasta yhtiöstä. Suorahankinta In-House yhtiöltä on tietenkin tilaajalle helppo tapa, kun kilpailutus voidaan ohittaa, mutta se myös varmasti nostaa kustannustasoa pitkällä aikavälillä aidon kilpailun puuttuessa.

Koska hankintajärjestelmä ei toimi, julkisiin hankintoihin hukataan vuosittain useita miljardeja liikaa veronmaksajien rahaa.  

Mielestäni hankintalakia on välttämätöntä uudistaa pikaisesti. Laki tarvitsee selkeyttämistä ja turhaa sääntelyä on tarpeen vähentää. Toisaalta myös laissa olevia porsaanreikiä jotka mahdollistavat lain kiertämisen on syytä tukkia.

Juhana Lähdesmäki

Eduskuntavaaliehdokas, KD

Ilmajoki

Avainsanat: #julkisethankinnat , #hankinta , #hankintalaki , #rakennushanke , #tarjous , #tarjouspyyntö , #kustannus , #kustannukset , #rakennushanke , #hanke ,


Kommentit

27.3.2023 19.20  Mirjami Herrala

Haluaisin mahdollisena äänestäjänä tietää kuinka kiinnostunut olisitte hoitamaan jos tulette valituksi esim. jo eläkkeellä olevien ja ylipäätään yksinelävien taloudellisia asioita.Olisin toivonut että ehdokkaalla olisi ollut mielenkiintoa kohdata pienempien naapurikuntien mahdollisia äänestäjiä.Onko järkeä äänestää vai suuntautuuko asioiden hoitaminen isompiin keskuksiin ja syvemmälle pohjanmaata?Itse asun Isojoella ja täällä on pitkään ollut yksi varteenotettava asia monta vuotta hoitamatta. Nimittäin Isojoen ja Kauhajoen välinen tieosuus.Tieosuuden Seinäjoelle Kauhajoen kautta on erityisesti sairaankuljetusten vuoksi oltava kunnossa. On monelle sairaalle ja erityisesti vanhukselle tuskallista matkata todella huonossa kunnossa olevaa väliä.Olisitteko valmis vaikuttamaan kouluopetukseen niin että kristillinen kasvatus saataisiin takaisin kouluihin?Yst.terv Mirjami Herrala

27.3.2023 23.44  Juhana Lähdesmäki

Vastauksena Mirjami Herralan kommenttiin:

Kysymys on varsin laaja, mutta yritän vastata lyhyesti.

Ensinnäkin kaikkiin kysymyksiin joudun realistisesti asioihin suhtautuvana poliitikkona toteamaan, että yksin ei ainutkaan kansanedustaja pysty asioita kuntoon laittamaan, vaan tarvitaan paljon yhteistyötä ja verkostoitumista paitsi oman puolueen kansanedustajien, mutta myös toisten edustajakollegoiden kanssa. Se on ainoa tapa saada mitään haluamiaan asioita politiikassa edistettyä. Tällaiseen puoluerajat ylittävään yhteistyöhön olen tottunut jo kuntapolitiikassa.

Varsinkin pienimpiä eläkkeitä on välttämätöntä saada nostettua, jokaisella eläkeläisellä tulee olla sellainen toimeentulo, että sillä on mahdollisuus tulla toimeen. Yksin elävien toimeentulon ja elinkustannusten hillitsemiseen KD on tarttunut ihan puolueemme eduskuntavaaliohjelmassakin, joten erilaisia konkreettisia ratkaisuja pyrimme näihin asioihin tuomaan eduskunnan käsiteltäväksi. Yksi merkittävä uudistus, joka toteutuessaan vaikuttaisi paljon, olisi sosiaaliturvan kokonaisuudistus, jota KD kutsuu Kannustava Perusturva-nimikkeellä ja joka yksinkertaistaisi nykyistä tukiviidakkoa merkittävästi.

Olisi todellakin ollut itselleni tärkeää ulottaa vaalikiertuettani laajemmin maakunnan pienemmillekin paikkakunnille, mutta valitettavasti tukijoukkojen voimavarat eivät laajaan maakuntakierrokseen ole riittäneet. Minut tavoittaa kyllä hyvin puhelimitse, viestillä tai sähköpostilla ja pyrin vastaamaan kaikkiin yhteydenottoihin.

Olen paljon puhunut maakunnan syrjäseutujen puolesta, sillä mielestäni koko Suomen pitäminen elinvoimaisena on äärimmäisen tärkeää. Asun itse noin 30km etäisyydellä keskuskaupungista sivukylällä, joten minulla on ymmärrystä reuna-alueiden kuntien asioille.

Tieverkon kuntoon saattaminen on oikeastaan itselleni yksi tärkeimmistä aiheista, sillä ymmärrän, että Suomi on pitkien etäisyyksien harvaan asuttu maa, jolle tieverkon kunto on jo huoltovarmuudenkin vuoksi elintärkeää. Elintarvikkeet kulkevat maakuntiin pääasiassa kumipyörillä, samoin alkutuotannon kuljetukset toiseen suuntaan elintarviketeollisuudelle, joten liikenneinfra täytyy saada pikaisesti kuntoon. Vaikka autoilijoilta kerätään vuosittain 8,5 miljardia euroa erilaisina veroina ja käyttömaksuina, palautuu liikenneväylien kunnossapitoon vain noin 1,5 miljardia euroa ja tieverkko sananmukaisesti murenee käsiin. Asiaan on kiireellisesti saatava muutos.

Haluan ehdottomasti olla vaikuttamassa perinteisten kristillisten arvojen palauttamista kouluihin. Asia ei ole helppo, sillä kun arvoista kerran luovutaan liberaalimpaan suuntaan, on äärimmäisen hankalaa saada palautettua kerran luovutettua käytäntöä takaisin. Yli puoluerajojen ulottuvalla pitkäjänteisellä yhteistyöllä sellainenkin on mahdollista.

Kaikki edellä mainitut asiat riippuvat tietenkin äänestäjistä, saadaanko konservatiivisesti ajattelevia kansanedustajia riittävästi eduskuntaan asioita ajamaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini