Juhana Lähdesmäen blogi

Ilmastokeskustelu

Sunnuntai 31.3.2019 - Juhana Lähdesmäki

Ilmastokeskustelu

Olen huolestuneena seurannut ilmastokeskustelua näin vaalien alla. Monet poliitikot heittävät hyvin huolettomasti ehdotuksia lihan ja maidon verottamisesta, puun polton kieltämisestä tai polttomoottoriautojen kieltämisestä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Mielestäni nyt on kuitenkin syytä keskittää katse isoon kuvaan, sillä Suomen osuus maapallon hiilidioksidipäästöistä on 0,14% ja olemme jo kyenneet merkittävästi leikkaamaan päästöjämme. Lisäksi tulee huomioida, että vastuullisen metsänhoidon seurauksena Suomen metsien kyky sitoa hiilidioksidia  on kasvanut vuoden 1990 21,4 miljoonasta tonnista  vuoden 2005 31 miljoonaan tonniin. Vaikka Suomessa lopetettaisiin kotien lämmittäminen kokonaan huomenna, sen merkitys kokonaisuuteen olisi merkityksetön, sillä monet kehittyvät maat kasvattavat päästöjään vuodessa enemmän kuin koko Suomen päästöt ovat. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että lähteistä riippuen noin 50 – 60% Suomen hiilidioksidipäästöistä syntyy energiantuotannosta, 20 – 25% liikenteestä, 10% teollisuudesta ja vain 8 - 12% maataloudesta. Lisäksi on huomioitava se tosiasia, että vain noin 5% maapallon hiilidioksidipäästöistä johtuu ihmisen toiminnasta.

Mikäli esimerkiksi haittaverotuksella saattaisimme kotimaisen lihantuotannon vaikeuksiin, tuotettaisiin liha jatkossa maissa, joissa eläinten hyvinvointi ja kohtelu ei ole samalla tasolla kuin Suomessa ja joissa esimerkiksi antibiootteja syötetään karjalle ennaltaehkäisevästi. Tai jos saisimme kotimaisen teräksen tuotannon loppumaan kilpailukyvyttömänä, tuotettaisiin teräs jopa nelinkertaisesti suurempia päästöjä aikaan saaden esimerkiksi Kiinassa tai Intiassa ja kuljetettaisiin Suomeen raskasta polttoöljyä käyttävillä, suunnattomia rikkipäästöjä tuottavilla aluksilla tai lentorahtina. Samat lainalaisuudet pätevät tietenkin kaikkeen muuhunkin tuotantoon.

Meidän on pidettävä huolta siitä, että eettisesti kestävä kotimainen maataloustuotanto ja kansainvälisesti katsottuna erittäin puhdas kotimainen teollisuustuotanto säilytetään kilpailukykyisenä, niin että työpaikat säilyvät Suomessa.

Mitä siis voimme tehdä? Mielestäni Suomi korkean teknologian maana voi olla kehittämässä kiertotalouden ratkaisuja, bioenergian tuotantoa ja muita ratkaisuja, joita voidaan sitten viedä kehittyviin maihin ja saada aikaan merkittävästi suurempia ympäristövaikutuksia kuin pienessä Suomessa puuhastelemalla. Luonnollisesti me jokainen voimme omilla päivittäisillä valinnoillamme omalta osaltamme olla vaikuttamassa ympäristön hyvinvointiin.

Juhana Lähdesmäki 124

Toimitusjohtaja, Ilmajoki

eduskuntavaaliehdokas

Kristillisdemokraatit

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #ilmasto , #ilmastonmuutos , #liha , #lihansyönti , #teollisuus , #hiilidioksidi , #päästöt ,