Blogi

Puheeni Ilmajoen Kunnanvaltuustossa 22.6.2020

Tiistai 23.6.2020 - Juhana Lähdesmäki

Ilmajoella tuotiin viikko sitten maanantaina yllättäen kunnanhallitukselle päätettäväksi uuden noin 200 oppilaan koulun rakentaminen Koskenkorvalle. Esittelytekstissä uuden koulun kaavailtiin korvaavan Koskenkorvan, Västilän, Ilomäen ja Nopankylän koulut. Tämä esitys oli viimeisenä, yhdentenätoista kohtana pykälää, jossa päätettiin laajemminkin koulu- ja päiväkotiverkon toimenpiteistä.

Ilmajoen kunnanvaltuusto on vuonna 2005 tehnyt linjauksen, että kyläkoulut saavat jatkaa toimintaansa niin pitkään, kuin oppilas määrä ei kahtena peräkkäisenä vuotena alita 23 oppilaan rajaa.

Nyt koulujen yhdistäminen ei kuitenkaan johtuisi tuon määritellyn rajan alittamisesta, vaan syynä on kouluihin tehdyt kuntokartoitukset. Kartoituksia on tehty kaikkiin niihin koulu- ja päiväkotikiinteistöihin, joista on tullut valituksia sisäilman laadusta. Västilän koulussa tilanne vaikuttaa olevan kaikkein pahin ja sen korvaajaksi uutta koulua varmasti tarvitaankin. Koskenkorvan koulu sitävastoin on täysin käyttökelpoinen, eikä sieltä ole näitä valituksia tullut. Nopankylän koulu on noin sadan vuoden ikäinen hirsirakennus, jossa toki on vaurioita, mutta siellä ei ainoakaan oppilas tai opettaja ole oireillut millään tavalla. Ilomäen koulu on 70 vuotias tiilirakenteinen koulu, jossa toki jo rakennusvuotensa rakennustavan vuoksi on omia ongelmiaan, mutta sielläkään ei ainoankaan oppilaan ole raportoitu oirehtineen. Ympäristöterveydenhuollon mukaan kaikkia näitä kouluja voidaan käyttää opetuskäytössä vähäisten korjausten ja ilmanvaihdon painesuhteiden säätöjen jälkeen.

Kunnanhallituksessa kävimme pitkät keskustelut aiheesta ja koska yksimielisyyttä ei löytynyt, esitti Reetta Kananoja (kesk.) muutosta päätösesitykseen. Esityksessä jätettiin pois maininta kouluista, jotka uusi koulu korvaisi. Harri Koskela (PS) esitti täydennystä Kananojan esitykseen. Itse kannatin tätä täydennettyä esitystä, samoin kuin Reetta Kananoja ja Pauliina Hautamäki (Kok.). Esitys voitti äänestyksen äänin 6 - 5 , joten se oli kunnanhallituksen pohjaesitys valtuustolle.

Koska oli odotettavissa, että kunnanvaltuustossa tuotaisiin muutos esitys, valmistelin itse puolustuspuheen kyläkoulujen säilyttämiseksi. Tässä puheeni raakaversiona, joka toki hiukan muuttui esittäessäni sen kunnanvaltuustossa 23.6.2020

PUHEENI KUNNANVALTUUSTOLLE

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut:

Pykälän 29 kohdat 1-10 ovat mielestäni hyväksyttäviä sellaisenaan, mutta kohtaan 11 olen koonnut perusteluita, miksi kunnanhallituksessa äänestystuloksen perusteella hyväksytty päätösesitys on parempi kuin kunnanjohtajan alkuperäinen tai muutettu päätösesitys.

-        Koska kuntalaiset ovat perustellusti luottaneet vuonna 2005 tehtyyn valtuuston päätökseen 23 oppilaan rajasta, tuon rajan rikkominen vaatii laajaa ja pitkäkestoista kuntalaiskeskustelua. Mielestäni missään tapauksessa emme tässä kokouksessa voi tehdä päätöstä Ilomäen ja Nopankylän koulujen sulkemisesta vuonna 2024 tämän käsittelyssämme olevan uuden Koskenkorvan suurkouluhankkeen perusteella.

-        Vanha sanonta on, että koulu on kylän sydän. Tämä sanonta pitää todellakin paikkansa, sillä kyläkoulut ovat ainoita palveluita, joita näillä kylillä enää on jäljellä, kun kaupat, postit ja pankit on jo vuosia sitten lakkautettu. Koulu on ainoa jäljellä oleva kyläläisiä yhdistävä tekijä ja jos se otetaan kylältä pois, se on omiaan näivettämään kyliä entisestään.

-        Olemme vastuussa niille nuorille perheille, jotka ovat perustaneet kotinsa näihin kyliin valtuuston sitoutumiseen 23 oppilaan rajaan perustuen.

-        Niin pienillä kuin suurilla kouluilla on luonnollisesti omat etunsa, sitä ei käy kiistäminen. Kyläkoulun puolesta täytyy todeta merkittävästi pienemmät koulukuljetuskustannukset, lasten hyötyliikunta koulumatkoilla ja sen aikaansaama terveysnäkökulma, oppilaat oppivat paremmin kanssakäymistä eri ikäryhmien kesken ja samalla vastuunkantoa nuoremmista kavereista. Kiusaamiseen puuttuminen on pienissä ryhmissä nopeampaa.

-        Viittaan myös kuntastrategiaamme, jossa Vahvuuksiksi mainitsemme:

  • Toimiva palveurakenne ja laaja kouluverkko, elivoimaiset ja aktiiviset kylät, kyläseurat ja kyläkoulut.
  • Lapsiystävällinen kunta, hyvät lapsiperheiden palvelut, sekä monipuoliset harrastus- ja urheilumahdollisuudet, mahdollisuus pysyä jatkossakin perheystävällisenä kuntana.

-        Pyydän valtuutettuja tämän pykälän käsittelyssä ottamaan huomioon, että Ilomäen ja Nopankylän koulujen oppilaista ainoankaan vanhemmat eivät ole kertoneet lapsilla esiintyneen minkäänlaisia sisäilmasta johtuvia oireita. Lisäksi poikkeuksetta kaikki vanhemmat, vanhempainyhdistykset ja kyläseurat kannattavat opetuksen jatkamista kyseisissä kouluissa.

-        Kuntokartoitusraporteista, AVI:n lausunnoista tai JIK ympäristöterveydenhuollon raporteista ei käy ilmi mitään sellaista, että koulut täytyisi kiireesti sulkea. Hyvin vähäisin toimenpitein voidaan varmistaa että mitään oireita ei jatkossakaan oppilaille tule. Tärkeintä tässä vaiheessa on tehdä tarvittavat tiivistykset ylä- ja alapohjan läpivienteihin, korjata vesikatteiden vuodot ja tiivistää hormien läpiviennit lisävaurioiden estämiseksi ja säätää ilmanvaihto siten, että opetustilojen ilmanvaihto ei ole liian alipaineinen niin että se imisi ilmaa rakenteista tai rakenteiden läpi vaurioituneista tiloista tai rakenteista.

-        Ilomäen ja Nopankylän koulujen osalta ympäristöterveydenhuolto ei ole esittänyt minkäänlaisia vaatimuksia tilojen sulkemisesta tai edes osittaisesta käytön rajoittamisesta. Muistutan valtuutettuja ympäristöterveydenhuollon päällikön, Virpi Ala-Riskun, valtuustolle toukokuussa pitämästä esittelystä, jossa hän totesi terveellisyysnäkökulman olevan eri asia kuin rakennustekniset ongelmat. Ympäristöterveydenhuollon raporteissakin kehotetaan esimerkiksi Ilomäen koulun osalta vain ryhtymään toimenpiteisiin ilmanvaihdon painesuhteiden säätämiseksi. Näin ollen ei ole mitään syytä, miksi opetusta näissä kouluissa ei voitaisi jatkaa pienten korjausten jälkeen.

-        Kyläkoulujen lakkauttamista perustellaan myös säästösyillä, mutta tulee muistaa, että ne kulut näistä kiinteistöistä eivät katoa minnekään vaikka toiminta loppuisi. Myös purkamisista tulisi satojen tuhansien kulut. Jos rakennetaan uusi suurkoulu neljän vanhan tilalle, maksamme luonnollisesti sen rakentamiskulut ja vuosittaiset käyttökulut, mutta myös lisäksi neljän lakkautettavan koulun vuosittaiset käyttökulut vielä vuosia uuden koulun valmistumisen jälkeen, sillä kunnallinen päätöksentekoprosessi on joka tapauksessa niin hidas, että toimenpiteisiin lakkautettujen koulujen suhteen ei kuitenkaan ryhdyttäisi vielä useisiin vuosiin, olipa kyseessä sitten myynti tai purkaminen. Puhutaan todella merkittävistä summista.

-        Esimerkiksi Ilomäen koulussa kohdennettu kustannus oppilasta kohti on noin 400 € vuodessa Ilmajoen keskiarvoa suurempi, joka tarkoittaa 24 oppilaalta yhteensä 9600 €. Ilomäessä kuljetuskustannus koulukuljetusten piirissä olevaa oppilasta kohti on 500 € vuodessa. Jos kaikki nämä 24 oppilasta kuljetettaisiin Koskenkorvalle, kuljetuskustannus olisi karkeasti vähintään 12000 € vuodessa, joten tästä voidaan päätellä, että ainakaan säästöjä ei juurikaan syntyisi.

-        Nyt ollaan perustelemassa kahden kyläkoulun sulkemista sillä, että uuden suurkoulun suunnittelua ei voitaisi aloittaa, ellei pohjalla olisi päätöstä mitkä koulut se korvaisi. Tämä perustelu ei ole kestävä, sillä suunnittelua voidaan varsin hyvin tehdä Västilän ja Koskenkorvan koulujen yhteenlasketun oppilasmäärän perusteella, joka ennusteen mukaan ensi syksynä on 146 oppilasta. Joka tapauksessa suunnittelua tehtäneen hieman suuremmalle oppilasmäärälle, arvioni mukaan noin 160 oppilaalle. Lisäksi on mielestäni huomioitava, että ennuste näyttäisi oppilasmäärän näissä kouluissa olevan laskeva, ollen vuonna 2025 yhteensä 120 oppilasta. Tällöin vuoden 2025 mukaiset Ilomäen ja Nopankylän koulujen oppilaat, yhteensä 44 oppilasta, mahtuisivat hyvin siirtymään uuteen Koskenkorvan kouluun, mikäli nuo kyläkoulut jostain syystä jouduttaisiin silloin sulkemaan, esimerkiksi oppilasmäärän alittaessa 23 oppilasta.

-        Olen itse osallistunut uuden Tuomikylä-Ahonkylä koulun suunnittelun työryhmään. Kyseisen koulun suunnittelun lähtökohtana on pidetty modulirakenteisuutta siten, että koulu rakennetaan pysyvän rakennuksen ehdot täyttäväksi mutta kuitenkin siirrettäväksi soveltuvana. Eli koulu suunnitellaan siten, että sen kapasiteetti suunnitellaan valmistumisvaiheessa olevan riittävä oppilasennusteen mukaisesti tiettyyn vuosilukuun saakka. Mikäli oppilasmäärä alueella jatkaa kasvua, modulirakenteiseen kouluun voidaan esimerkiksi vuoden toimitusajalla tilata vaikkapa kahden luokkatilan verran lisää tilaa, kunhan asemapiirroksen suunnittelussa on huomioitu laajennusvara. Sama toimii myös toisinpäin, eli oppilasmäärän vähentyessä voidaan tarvittaessa viedä pois yksi moduli. Tätä samaa suunnittelutapaa käytettäessä uusi Koskenkorvan koulu voidaan hyvin suunnitella ilman kyläkoulujen lakkauttamiseen sitovaa päätöstä.

-        Yksi itseäni vaivaava seikka tässä uuden suurkoulun suunnittelun aloittamisessa on Koskenkorvan koulun kohtalo, sillä kuntokartoituksien mukaan ei ole mitään perusteltua syytä poistaa käyttökelpoinen Koskenkorvan koulu käytöstä sillä perusteella, että Västilän koulussa on rakenteellisia ja sisäilmaongelmia. Kun kaikki hyvin tietävät Ilmajoen kunnan taloudellisen tilanteen, että kaikki investoinnit joudutaan tekemään velkarahalla ja tänäkin vuonna kunnan ennakoidaan tekevän ainakin 1,3 miljoonaa euroa alijäämää ja kun siihen lasketaan vielä lisäksi JIK:in Ilmajoen katettavaksi kuuluva 1 miljoonan alijäämä, ja lisää on tiettävästi tulossa tältä vuodelta, on vähintäänkin kyseenalaista sitoutua valtavan kalliiseen 200 oppilaan koulun suurhankkeeseen.

-        Näin ollen herääkin kysymys, voitaisiinko Västilän oppilaat saada mahtumaan Koskenkorvan koulun tiloihin jonkinlaisin erikoisjärjestelyin muutamaksi vuodeksi, niin että suurkoulun rakentamista voitaisiin siirtää myöhempään ajankohtaan tai voidaanko opetusta Västilässä jatkaa erikoisjärjestelyin pidempään kuin esitettyyn vuoden 2024 syksyyn saakka ?

-        Joka tapauksessa Ilmajoen kunnan taloutta on saatava tasapainotettua merkittävästi, ennen kuin esitetyn kaltaiseen, arviolta 8-12 miljoonan euron suurkouluhankkeeseen voidaan ryhtyä.

Mielestäni kunnanvaltuuston on perusteltua hyväksyä kohta 11 kunnanhallituksen päätöksen mukaisena.

Kiitos

Pykälän kohdalla käytettiin monia voimakkaita puheenvuoroja puolesta ja vastaan ja käytiin laajaa keskustelua arviolta kahden tunnin ajan, ja viidestä eri esityksestä äänestettiin. Äänestysten jälkeen kunnanhallituksen pohjaesitys jäi voittaneeksi esitykseksi, joten kyläkoulut saavat 26 (35) valtuutetun enemmistön äänin jatkaa toimintaansa pienten välttämättömien korjausten jälkeen toistaiseksi.

Pykälässä päätettiin myös aloittaa uuden koulun suunnittelu Koskenkorvan alueelle siten, että suunnittelumääräraha varataan vuoden 2021 budjettiin. Koulun rakentamispäätös tuodaan valtuustolle päätettäväksi myöhemmin.-

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #kyläkoulu, #kyläkoulut, #ilomäki, #Ilomäenkoulu, #nopankylä, #nopankylänkoulu, #västilä, #västilänkoulu, #koskenkorva, #koskenkorvankoulu, #ilmajoki, #ilmajoenkunta, #ilmajoenkunnanvaltuusto, #kunnanvaltuusto, #valtuusto, #kunnanhallitus,

Puhe Ilmajoen Kunnanvaltuustolle 20.12.2019

Perjantai 20.12.2019 - Juhana Lähdesmäki

Ilmajoen Kunta, Kunnanvaltuusto 20.12.2019

Puheenvuoro pykälään KV54 §

 https://youtu.be/EHny0e7oUck

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja viranhaltijat, lehdistö ja yleisö.

 

Haluan käyttää tämän lyhyen puheenvuoron koskien vuoden 2020 talousarviota, sekä taloussuunnitelmaa tuleville vuosille.

Viranhaltijat ovat työstäneet budjettia alkusyksystä alkaen ja ensimmäisiä lukuja meille valtuutetuille esiteltiin budjettiseminaarissa Kivitipussa Lokakuun 11. päivänä. Sen jälkeen viranhaltijat vielä olivat ansiokkaasti etsineet käyttötalouteen säästökohteita, ennen kuin me kunnanhallituksessa pääsimme käsittelemään talousarviota vain vähän ennen edellistä valtuuston kokousta, jossa äänestyksen jälkeen päätettiin nostaa kunnallisveroprosentti 21%:iin. Kerroin jo tuolloin mielipiteenäni, että kunnanhallituksella oli aivan liian lyhyt aika käsitellä taloudelliselta näkökulmalta katsottuna suurinta tehtäväänsä, talousarvion valmistelua valtuuston päätettäväksi.

Nyt meillä on edessämme budjettikirja ja päätettävänä niin käyttötalousbudjetti kuin investointibudjettikin. Valitettavasti kävi niin, että kunnanhallitus sai investointibudjetin käsiteltäväkseen reilut kaksi viikkoa sitten, jolloin oli jo niin kiire, että käsittely oli tehtävä yhdessä kokouksessa, ettei budjettikirjan painaminen viivästy. Ainakin itse olisin halunnut että investointi osaa olisi ehditty käsitellä useammassa kokouksessa. Kyseisessä kokouksessa ei ollut lainkaan käytettävissä  esimerkiksi Herralan koulun uudisosan irtaimistoluetteloa, loppusummaltaan reilut 163000 €, joka minulla nyt on tässä kädessäni. Olisin toki kaivannut tarkempaa taustatietoa myös monista muista investointiosan kohteista.

Miksi näihin haluan kiinnittää huomiota on se, että mielestäni korvausrakentamiskohteissa täytyy aina tarkkaan selvittää, mitä aikaisemmissa tiloissa käytössä ollutta irtaimistoa, koneita ja laitteita voidaan edelleen hyödyntää uusissa tiloissa ja hankkia vain välttämättömät hankinnat uusina. Näkemykseni on, että korvaushankintoja joka tapauksessa tehdään kunnassa vuosittain, joten ei ole mahdollista että aivan kaikki irtaimisto olisi käyttökelvotonta uusiin tiloihin muutettaessa.

Esimerkkinä kerron, että pari vuotta sitten Tammikuhnalan päiväkodin irtaimistoon oli alkuperäisessä budjettiesityksessä varattu 270000 €, mutta keskusteltuamme asiasta kunnanhallituksessa, päädyimme siihen että lopetettavista päiväkodeista ja ryhmiksistä voidaan hyödyntää runsaasti käyttökelpoista irtaimistoa. Lopullisessa talousarviossa Tammikuhnalan irtaimistoon osoitettiin  70000 € määräraha ja siitä huolimatta siellä ei juurikaan aikaisemmin käytössä ollutta irtaimistoa näy.

Olen kunnanhallituksessa esittänyt, että tulevina vuosina budjettivalmistelu tulee aloittaa viimeistään välittömästi kesälomien jälkeen, ellei jo aikaisemminkin. Tämä on välttämätöntä siitä syystä, että asiat varmasti ehditään myös luottamuselimissä käsitellä riittävällä tarkkuudella.

Nämä tulevat vuodet tulevat olemaan taloudellisesti erittäin raskaita, sillä pakollisia investointeja kunnalla näyttää olevan tiedossa pitkälle tulevaisuuteen. Ensi vuonna kunta tulee investoimaan lähes 10,4 miljoonalla, joka tarkoittaa käsittääkseni lainakannan kasvua noin 6 miljoonalla. Eikä velkaantuminen pysähdy vielä ensi vuonnakaan, vaikka se ei aivan yhtä pahalta tässä vaiheessa näytäkään. Yllätyksiin on kuitenkin syytä varautua, niitähän meille on viime vuosina tullut vähintäänkin riittävästi, joten niistä toivottavasti otamme myös opiksemme.

Varmasti kaikki tiedämme sen kunnissa vuosikymmeniä käytössä olleen tavan, että kun budjetissa on tietty määrä rahaa hallintokunnalle varattu, niin se aivan varmasti pyritään vuoden aikana käyttämään. Enkä kiellä, etteikö aivan asiallisia käyttökohteita varmasti löydykin. Koska kuitenkin Ilmajoen kunnan, niin kuin lähes kaikkien muidenkin kuntien, talous on ensi vuonna ja tulevinakin vuosina erittäin kireä, vetoan nyt kaikkiin kunnan työntekijöihin ja viranhaltijoihin, että budjetoiduista varoista huolimatta jokainen pyrkisi omalla paikallaan myös kesken budjettikauden etsimään niitä tehostus ja säästökohteita, miettimään tarkkaan onko joku korvausinvestointi tehtävä juuri nyt, vai voisiko sitä lykätä parilla vuodella. Jokainen työntekijä on asiantuntija juuri omassa työssään, joten sieltä suorittavasta portaasta uskon löytyvän ne parhaat tehostamis ideat. Kun kunnan käyttötalousmenot ovat noin 80 miljoonaa ja henkilöstöäkin noin 700, niin hyvinkin merkittäviä kokonaissäästöjä on mahdollista löytää hyvin pienilläkin kehittämistoimenpiteillä jos kaikki saadaan sitoutettua tähän ajatukseen.

Jokaisen on tärkeää osallistua säästötalkoisiin niin, että tämä yhteinen kuntamme voisi edelleenkin säilyttää taloudellisen elinvoimansa, eikä mihinkään äärimmäisiin leikkauksiin tarvitsisi ryhtyä.

Kiitos.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #budjetti , #talousarvio , #budjettikokous , #2020 , #leikkaukset , #säästöt , #velkaantuminen , #investoinnit , #ilmajoki , #kunnanvaltuusto , #valtuusto , #kunnanhallitus ,

Puhe Ilmajoen Kunnanvaltuustolle

Maanantai 11.11.2019 - Juhana Lähdesmäki

Puheeni Ilmajoen Kunnanvaltuustolle kunnan vuoden 2020 veroprosenttia päätettäessä. Esitykseni (ja kunnanhallituksen esitys) hävisi äänin 17 - 18, joten veroprosentti nostettiin 21%:iin vuodelle 2020.

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut, viranhaltijat, lehdistö ja yleisö siellä salin takaosassa.

Esitin kunnanhallituksessa, että veroprosenttia ei Ilmajoella nostettaisi vuodelle 2020 ja ilahduttavasti ehdotukseni saikin kannatusta kaikista puolueista.

Kuten esityslistasta olette lukeneet, 0,25 % korotus veroprosenttiin tuottaisi noin 420 000 Euron verokertymän. Kiistämättä jokainen euro olisi tervetullut lisä tiukkaan kuntatalouteen, mutta tuo summa ei valitettavasti kunnan lähes 80 000 000 euron käyttötaloudessa lämmitä pidempään kuin pakkasella housuihin pissiminen.

Perusteeni, miksi veroprosenttia ei nyt tule nostaa, on se, että käyttötalousmenojen jyrkkä kasvu on viimeistään nyt saatava katkaistua. Viimeinen vahvistettu, vuoden 2018 tilinpäätös kertoo meille toimintakulujen olleen vajaat 75,8 miljoonaa. Siinäkin oli ylitystä talousarvioon nähden yli 1,6 miljoonaa, eli 2,2 % .Tämän vuoden talousarviossa toimintakuluiksi oli budjetoitu vajaat 76,3 miljoonaa, eli kasvua edelliseen budjettiin noin 2,2 miljoonaa, eli 3 %. Vuoden 2018 toteumaan kasvua tälle vuodelle oli budjetoitu noin 0,5 miljoonaa, joka tarkoittaisi vajaan 0,7 % kulujen kasvua. Nyt kuitenkin ennuste näyttää täydellistä katastrofia, kun toimintakulut näyttäisivät nousevan noin 79,3 miljoonaan euroon, eli budjetti ylittyisi tältä osin kolmella miljoonalla. Siis toimintakulut ovat kasvaneet vajaassa kahdessa vuodessa lähes 5,2 miljoonaa euroa, eli yli 6,5 % ja vain 12 kuukaudessa 3,5 miljoonaa. Tämä tarkoittaa lähes 5 % huimaa kasvua vuodessa, josta Hallintojohtajan mukaan noin 1 miljoona, eli  1,3 % selittyy palkankorotuksilla. Myöskään hyödykkeiden hintojen nousu ei selitä kulujen näin suurta kasvua. Aikaisempina vuosina toimintakulujen kasvu on ollut huomattavasti hillitympää. Tästä syystä nyt on kaikki toimintakulut käytävä läpi tiukalla kammalla ja löydettävä syyt kulujen kasvulle, yhtäkään kiveä ei saa jättää kääntämättä.

Alustava talousarvio vuodelle 2020, jota valtuutetuille esiteltiin Kivitipussa, näytti toimintakuluihin vielä tuntuvaa kasvua tämän vuoden ennustetun luvun päälle, mutta tietojeni mukaan seminaarin jälkeen viranhaltijat ovat kunnanjohtajan ja hallintojohtajan johdolla mukavasti säästöjä onnistuneet löytämään.

 

 

 

 

Hallintojohtajan kunnanhallitukselle esittelemän keskeneräisen käyttötalouden talousarvioesityksen mukaan 2020 oltaisiin tekemässä noin 800 000 euron, eli äsken kuulemamme selvityksen mukaan noin 1 miljoonan euron positiivinen tulos ilman veronkorotusta. Mutta koska esimerkiksi niin JIKin kuin sairaanhoitopiirinkin toimintaan budjetoidut varat eivät viime vuosina ole riittäneet, vaan sieltä on yllätyksiä tullut, on talousarviota rakennettava vähintään 1,5 – 2 miljoonan positiivista tulosta tavoitellen. Silloin meillä on puskuria mahdollisia ja jopa todennäköisiä yllätyksiä varten.

Varmasti kaikki tiedämme, että niin valtion kuin kuntienkin taloudessa on tunnettu tosiasia, että jos budjetissa osoitetaan varoja jollekin hallintokunnalle, ne varat kyllä tulevat käytettyä, eivätkä monesti edes riitäkään. Tällä lauseellani en missään tapauksessa halua syyllistää viranhaltijoita, vaan tämän totean enemmänkin siksi, että kaikille rahoille kyllä aina löytyy järkevää käyttöä, mutta kysymys kuuluukin, mikä on se minimi rahamäärä jolla voidaan tulla toimeen ja tehtävät saadaan hoidettua.

Kun käyttötalouden toimintakulut lähentelevät 80 miljoonaa euroa, voidaan todeta, että jo 1 % tehokkuuden parantaminen saa aikaan 800 000 euron säästöt. Jos tämä lasketaan työaikana, se tarkoittaa 5 minuutin työajan tehostamista päivittäin, se ei todellakaan ole paljon. Tällä tarkoitan, että haastan kaikkia kunnan työntekijöitä katsomaan omia työtehtäviään niin ajankäytön kuin materiaalien ja tarvikkeidenkin käytön suhteen uusista näkökulmista ja miettimään miten omalla työpanoksellaan voisi löytää lisää tehokkuutta kunnan toimintaan. Uskon vakaasti, että motivoitunut  henkilöstömme ja ammattitaitoiset viranhaltijamme kykenevät toimintoja tehostamalla löytämään tarvittavat säästöt, jolloin veronkorotusta ei vuodelle 2020 tarvitse tehdä.

Lisäksi on huomattava, että mikäli valtuusto päätyisi 0,25 % veronkorotukseen, se tarkoittaisi sitä, että menettäisimme kilpailuedun jonka maakunnan alhaisin veroprosentti meille antaa ja olisimme silloin samalla viivalla Seinäjoen, Kurikan ja Kuortaneen kanssa.

Edellä mainituin perustein toivon, että valtuusto päättää hyväksyä kunnanhallituksen esityksen pitää tuloveroprosentti 20,75 % tasolla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #kunnanvaltuusto, #veroäyri, #veronkorotus, #käyttötalous, #budjetti, #leikkaukset, #alijäämä, #ilmajoki,

Sanan- ja uskonnonvapauden tila on huolestuttava

Perjantai 8.11.2019 - Juhana Lähdesmäki

Laatimani julkilausuma, jonka Kd:n Ilmajoen paikallisosaston syyskokous hyväksyi.

Suomen Kristillisdemokraatit Ilmajoen Paikallisosasto

Syyskokouksen julkilausuma 8.11.2019

 

Sanan- ja uskonnonvapauden tila on huolestuttava

 

Sanan- ja uskonnonvapaus ovat niin tärkeitä länsimaisen yhteiskunnan peruspilareita, että ne on kirjattu Suomen perustuslakiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on korostanut sananvapauden ulottuvan myös arvosteleviin kannanottoihin ja jopa loukkaaviin mielipiteisiin.

Rikoslaki kuitenkin rajoittaa sananvapautta jonkin verran, sillä laissa on määritelty rangaistavaksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Kyseinen pykälä onkin viime aikoihin saakka toiminut kuten kuuluukin, mutta esitämme huolemme siitä, että tätä pykälää on selvästi alettu käyttää väärin, sillä tiettyjen tahojen pyrkimyksenä näyttää olevan vaientaa yhteiskunnallista keskustelua ideologisista syistä. Nämä tahot tehtailevat esitutkintapyyntöjä poliisille mitä ihmeellisimmillä perusteluilla, esimerkkinä esitutkintapyyntö puolueemme kansanedustaja Päivi Räsäsen twitter julkaisusta, jossa hän lainasi Raamatun jaetta ja osoitti yksityishenkilönä ja kirkon luottamushenkilönä moitteensa kirkon johdolle sen päätöksestä sukupuolivähemmistöjen Pride-marssiin osallistumisesta. Samoin Räsäsen vuonna 2004 Luther-säätiölle kirjoittamasta pamfletista ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi” oli vastikään tehty tutkintapyyntö, josta poliisi on tehnyt päätöksen tutkinnan lopettamisesta, koska ei ole syytä epäillä rikosta tapahtuneen, mutta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt tutkinnan uudelleen aloitettavaksi. Onpa samaan pyöritykseen joutunut myös ilmajokelainen kansanedustaja Juha Mäenpää eduskunnan istunnossa lausumastaan sarkastisesta lauseesta. Tällaiset tutkintapyynnöt kuormittavat tarpeettomasti jo entisestään ylikuormitettuja poliisivoimiamme.

Antti Rinteen hallitus on kirjannut hallitusohjelmaansa pyrkimyksekseen laatia Vihapuhe-laki, jolla määriteltäisiin rangaistavaksi teoksi Vihapuhe. On kuitenkin erittäin huolestuttavaa, jos kansalaisten sanan-, uskon- ja mielipiteen vapautta alettaisiin rajoittamaan vielä nykyistäkin lakia tiukemmin. Herää kysymyksiä, kuka määrittelee mikä on vihapuhetta? Kuka valvoo vihapuhetta? Kansalaisen pitäisi tietää selvästi, mikä on laillista ja mikä on laitonta. On suuri riski, että vihapuhelailla kavennetaan sananvapautta. Jo nyt monet perinteisten arvojen kannattajat vaikenevat eivätkä uskalla julkisesti kertoa mielipidettään, peläten julkisia maalitus-kampanjoita itseään kohtaan.

Perustuslakimme takaamaa sanan- ja uskonnonvapautta ei voi kaventaa perustuslakia muuttamatta, joten näihin kajoavaa Vihapuhelakia ei voi säätää yhden istuvan eduskunnan päätöksellä. Perustuslain muuttaminen vaatii muutoksen hyväksymisen jättämistä lepäämään ensimmäisiin eduskuntavaalin jälkeisiin valtiopäiviin.  5/6 enemmistöllä perustuslakia voi tosin muuttaa kiireellisesti. 

Vaarana on, että Vihapuhelain säätäminen johtaisi tielle kohti totalitarismia, diktatuuria – sellaisen perusedellytyksiä nimenomaan ovat juuri sananvapauden rajaaminen ja mielipideilmaisujen valvonta, mikä onnistuu nykytekniikalla yhä helpommin ja täydellisemmin.

Kannanottonamme ilmoitamme, että mielestämme Vihapuhe-lakia ei tule missään tapauksessa hyväksyä, sillä nykyinen lain kirjaus kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on jo sinällään täysin riittävä. Kyllä meidän täytyy kestää sellaista puhetta, jonka joku kokee loukkaavan omia mielipiteitään.

Suomen Kristillisdemokraatit Ilmajoen Paikallisosasto

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #sananvapaus, #uskonnonvapaus, #kd, #kristillisdemokraatit, #ilmajoki, #julkilausuma

Vaalit takana ja toiset meneillään

Lauantai 18.5.2019 - Juhana Lähdesmäki

Eduskuntavaalit ovat nyt takana ja itse olen tämän kuluneen kuukauden ajan purkanut vaalikampanjan aikana kertyneitä rästitöitä niin työpaikalla kuin kotonakin. Täytyy kylläkin todeta, että kotiaskareet ovat vieläkin hieman kesken, sillä enimmäkseen vähäinen vapaa-aika on kulunut vaalirääkistä toipumiseen.

Haluan nyt vielä tässäkin esittää nöyrimmät kiitokseni äänestäjilleni luottamuksestanne minua kohtaan !  Keräämäni 578 ääntä ympäri Vaasan vaalipiiriä oli ensikertaa eduskuntavaaleissa olleelle mukava äänimäärä ja erityisen iloinen olen siitä, että ääniä kertyi laajasti koko vaalipiirin alueelta.

Paljon on tullut seurattua hallitustunnusteluista ja hallitusneuvotteluista median kautta saatuja tietoja ja eri lobbareiden ohjeita hallitusneuvottelijoille. Täytyy rehellisesti tunnustaa, että pelottaa ihan oikeasti Suomen puolesta, mitä tuleva Rinteen hallitus tälle rakkaalle isänmaalle saa aikaan, mikäli hallitus tuolla kokoonpanolla saadaan muodostettua. Viikon kuluttua ehkä olemme viisaampia, syntyikö punavihreä hallitus vaiko ei.

Eurovaalien ennakkoäänestys on parasta aikaa käynnissä, kestäen vielä ensi tiistaihin saakka. Vaalihuumaa ei eurovaalien tiimoilta oikein näytä syntyneen ja tienvarsillakaan ei juuri mainoskylttejä ole näkynyt muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Euroopan parlamenttiin nyt valittavat Mepit ovat kuitenkin paljon vartijana, joten haluan nyt tässä omassa kirjoituksessani korostaa, että on erittäin tärkeää että äänestysaktiivisuus näissäkin vaaleissa olisi korkea ja että äänestäjät myös tarkkaan miettisivät mitä puoluetta ja ketä ehdokasta euroopan parlamenttiin äänestävät, sillä tulevalla viisivuotiskaudella tullaan määrittelemään mihin suuntaan euroopan yhteisö kehittyy.

Valitettavasti monelle suomalaiselle on jäänyt hyvin epäselväksi millaisia meihin vaikuttavia asioita euroopan parlamentissa käsitellään. Käsiteltävillä asioilla on kuitenkin erittäin suuria vaikutuksia niin maamme lainsäädäntöön kuin talouselämäänkin, joten ei ole lainkaan samantekevää millaisia ihmisiä meitä siellä edustaa.

Itse Kristillisdemokraattien kannattajana suosittelen tietenkin äänestämään Kristillisdemokraattien hyviä ehdokkaita kattavalta 20 ehdokkaan listalta. Kristillisdemokraatit vastustavat EU:n liittovaltiokehitystä ja ajavat ennen kaikkea Suomen etua niin, että maamme ei olisi vain maksajan roolissa vaan saisimme myös mahdollisimman paljon hyötyä yhteisön jäsenyydestä. Kristillisdemokraatit kuuluvat euroopan parlamentin suureen EPP ryhmään, jossa pystymme vaikuttamaan kristillisen arvopohjan säilyttämisen puolesta EU;n päätöksenteossa.

Muista käyttää äänesi !

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #vaalit , #eduskunta , #ekvaalit , #ekvaalit2019 , #ekvaalit19 , #eduskuntavaalit , #eduskuntavaalit2019 , #eduskuntavaalit19 , #eurovaalit , #eurovaalit2019 ,

Lyhytnäköistä politiikkaa

Tiistai 9.4.2019 - Juhana Lähdesmäki

Tekniikanmaailma kirjoitti siitä, miten liikenteen Co2 päästöt ovat kääntyneet nousuun kun Diesel-autoja syrjivä politiikka onkin saanut ihmiset hankkimaan uusia bensiini-autoja sähköautojen sijaan.

Tässä nähdään malliesimerkki, mihin lyhytnäköisellä vihreää ideologiaa syleilevällä politiikalla ajaudutaan.

Koko Euroopassa lähdettiin hyvin nopealla aikataululla demonisoimaan dieselautoja saastuttavina mörköinä, jopa kieltämään dieselien käyttö joillain kaupunkialueiĺla. Perusteena lähinnä dieseleiden hiukkaspäästöt, jotka nykyteknologialla kuitenkin on jo leikattu olelattomiksi hiukkassuodattimilla ja jotka poistuisivat biodieselin käytöllä.

Korvaajaksi päätettiin sähköautot, joiden teknologinen kehitys ei kuitenkaan ollut, eikä ole vieläkään, sillä tasolla että niistä olisi dieselien korvaajaksi. Haasteena erityisesti akustojen paino, toimintamatkat, latauksen hitaus, akkukapasiteetin lasku talviolosuhteissa ja latausinfrastruktuurin kehittymättömyys. Ratkaisematta ovat myös taloyhtiöiden sähköverkkojen kapasiteettiongelmat sähköautojen mahdollisesti yleistyessä.

Näin onkin ajauduttu siihen, että kuluttajat ovatkin hankkineet entistä enemmän bensiinikäyttöisiä autoja "pahojen dieseleiden" korvaajiksi ja Co2 päästöt ovat kääntyneet kasvuun.

Mielestäni Suomen tulisi lyhyellä aikajänteellä panostaa vero-helpotuksin biodieselin käytön kasvattamiseen ja sen jakeluverkon vahvistamiseen. Sähköautojen hankintatuet jättäisin kokonaan pois ja antaisin markkinoiden hoitaa tulevaisuuden teknologiavalinnat.

.

https://tekniikanmaailma.fi/dieselautojen-alamaki-kaansi-e…/

1 kommentti . Avainsanat: #ilmasto , #päästöt , #sähköauto , #biodiesel , #mydiesel , #neste , #biokaasu , #auto , #ekvaalit , #vaalit , #eduskuntavaalit , #vaalit2019 , #ekvaalit2019 , #eduskuntavaalit2019 , #diesel , #co2 , #co2päästöt , #bensa , #bensiini , #bensaauto ,

Vastauksia MLL Ilmajoen osaston kysymyksiin

Tiistai 9.4.2019 - Juhana Lähdesmäki

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ilmajoen osasto esitti 3.4.2019 ilmestyneessä Ilmajoki-Lehdessä kysymyksiä ilmajokisille eduskuntavaaliehdokkaille. Tässä vastaukseni kysymyksiin.

Juhana Lähdesmäki vastaa MLL:n kysymyksiin

Vastaan lyhyesti MLL Ilmajoen osaston esittämiin kysymyksiin.

Lapsivaikutusten arviointi

Kansainväliseen Lapsen oikeuksien sopimukseen perustuva lapsivaikutusten arviointi tulee mielestäni ehdottomasti ottaa kiinteäksi osaksi päätöksentekoa, erityisesti kaikessa lainsäädäntötyössä silloin, kun käsittelyssä oleva laki millään tavalla voi olla vaikuttamassa lasten asemaan tai hyvinvointiin. Vaikka arviointi on määritelty lainsäädäntötyöhön kuuluvaksi, edelleen on vakavia puutteita sen noudattamisessa. On täysin käsittämätöntä, että esimerkiksi sukupuolineutraalia avioliittolakia säädettäessä lapsivaikutusten arviointi jätettiin kokonaan tekemättä. Kristillisdemokraatit on myös esittänyt, että myös kunnissa ja mahdollisesti tulevissa maakunnissa tehtäisiin lapsivaikutusten arvioinnit ainakin talousarvion käsittelyn yhteydessä. Lisäksi tulee siirtyä lapsibudjetointiin ja tehdä perhekeskuksista aidosti ja laajasti perheiden tarpeisiin vastaavia lähipalveluita. Päätöksenteossa tulee mielestäni aina ottaa huomioon kaikkein heikoimmassa ja puolustuskyvyttömimmässä asemassa olevat, eli lapset.

Lapsi-ja perhelähtöinen perhevapaauudistus

Mielestäni lasten hoidosta tulee perheen saada itse päättää. Perheiden valinnanmahdollisuuksia on lisättävä kehittämällä kotihoidontukea. Perheen ja työn tai opiskelun yhteensovittamista tulee helpottaa. Mielestäni vanhempainvapaan jakautumisesta tulee vanhempien itse saada päättää oman perheensä tilanteen mukaisesti. Näkisin myös, että olisi syytä siirtää vanhempainvapaasta työnantajalle syntyviä kustannuksia ainakin osittain yhteiskunnan maksettavaksi. Tällä olisi välittömiä vaikutuksia nuorten naisten työllistymismahdollisuuksille.

Lapsiperheiden riittävä ja joustava perusturva

Kristillisdemokraattien esittämään sosiaaliturvan uudistukseen, Kannustavaan Perusturvaan siirtyminen tekee työn vastaanottamisesta aina kannattavaa ja vähentää byrokratian tuomia ongelmia. Perheiden taloushuolia voidaan helpottaa korottamalla lapsilisiä ja opiskelijaperheiden vuositulorajoja. Esitämme myös tuhannen euron kertaluontoisen vauvarahan lisäämistä lapsilisään. Verotuksessa tulee ottaa käyttöön huoltaja- ja lapsivähennykset. Opiskelevien vanhempien huoltajakorotusta esitämme kaksinkertaistettavaksi 150 Euroon kuukaudessa. Asumistukijärjestelmä on uudistettava.

Turvallinen ja terveellinen koulu kaikille

Mielestäni kiusaamiseen on puututtava selkeästi nykyistä voimakkaammilla keinoilla. Itsekin koulukiusattuna osaan samaistua kiusattujen tuntoihin. Ei ole oikein, jos kiusattu joutuu vaihtamaan koulua. Perusopetuksessa tarvitaan pienempiä luokkakokoja. Tuntikehyksiä on kasvatettava niin, että opettajilla on mahdollisuuksia tuki- ja jakotunteihin tarpeen mukaan, tällä voidaan varmistaa että kukaan ei putoa oppimistahdista. Erityisoppilaille on löydyttävä riittävä tuki, erityisesti esi- ja perusopetuksessa, jolloin voidaan vielä selvitä kevyemmällä tuella, joka tulee myös yhteiskunnalle halvemmaksi. Myös toisen asteen opettajia on lisättävä ja opettajilla on oltava riittävästi aikaa, niin että opiskelu ei jää liiaksi itseopiskelun varaan. Lasten, nuorten ja heidän kanssaan työskentelevien tulee saada viettää päivänsä puhtaassa sisäilmassa. Kuntatalouden ahdingon tietäen, olen sitä mieltä, että valtion täytyy tulla kuntien avuksi rakennusten sisäilmaongelmien ratkaisuun liittyvissä investoinneissa.

Kansalaisyhteiskuntaa vahvistettava

Yleishyödyllisten yhteisöjen verovapautta tulee mielestäni jatkaa. Todella monet järjestöt ja yhdistykset tekevät korvaamatonta työtä yhteiskunnan eri sektoreilla. Tätä työtä ei mitenkään voida korvata valtion tai kuntien tekemillä toimilla, joten kolmatta sektoria kiistatta tarvitaan yhteiskunnassa. Kristillisdemokraatit saivat kuluneella hallituskaudella läpi rahankeräyslain uudistuksen, joka helpottaa huomattavasti yhdistysten varainkeruuta.

Juhana Lähdesmäki ( Kd. )

Toimitusjohtaja, kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen

eduskuntavaaliehdokas nro. 124

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #mll , #mannerheiminlastensuojeluliitto , #ekvaalit , #ekvaalit2019 , #vaalit , #vaalit2019 , #eduskuntavaalit , #eduskuntavaalit2019 , #lapset , #lapsenoikeudet , #perhe , #perheidenhyvinvointi , #lapsi , #kasvatus , #perhekeskus ,

Yrittämisen edellytyksiä parannettava

Maanantai 8.4.2019 - Juhana Lähdesmäki

Yrittäjävähennystä ei missään tapauksessa tule poistaa.

Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä piilee kaikkein suurin työllistämispotentiaali, joten nyt on kehitettävä malleja, joilla kannustetaan yksinyrittäjiä kasvattamaan yritystään, ensimmäisen ja toisen työntekijän palkkaamista tulee merkittävästi helpottaa ja yrittäjän riskiä työllistämisestä tulee madaltaa.

Osa-aika- ja kevyt-yrittäjyys tulee selkeästi määritellä ja aloittavalle yrittäjälle tulee myöntää helpotuksia byrokratiaan ja vrotukseen.

Yrittäjälle tulee taata samantasoinen sosiaaliturva kuin palkansaajalle, niin että yrittäjän epäonnistuessa hän ei putoa yhteiskunnan turvaverkosta.

Sukupolvenvaihdos-säännöksiä tulee vihdoinkin selkeyttää. Monet sukupolvenvaihdokset jäävät tekemättä ja elinkelpoisia yrityksiä lakkautetaa liian vaikeiden sukupolvenvaihdossäännösten vuoksi.

Yritys- ja maatilaomaisuuden perintöverosta tulee kokonaan tai ainakin osittain luopua. Nykyisellään jos omaisuus vaihtaa omistaa perinnön kautta, monien täysin kannattavieen, työllistävien ja elinkelpoisten yritysten ja maatilojen toiminta joudutaan lopettamaan ja omaisuus myymän perintöverojen maksamiseksi.

.

https://www.kdlehti.fi/…/peter-ostman-kritisoi-sdpn-aikeit…/

.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #yrittäjyys , #yrittäjä , #yrittäjävähennys , #pkyritys , #pienyrittäjä , #vaalit , #arvot , #perusarvot , #perintövero , #sukupolvenvaihdos , #työllisyys , #vaalit , #vaalit2019 , #ekvaalit , #ekvaalit2019 , #eduskuntavaalit , #eduskuntavaalit2019 ,

Ylen Ilmastopaneeli

Perjantai 5.4.2019 - Juhana Lähdesmäki

Katsoin eilen Ylen ilmasto-aiheisen vaalikeskustelun. Käsittämätöntä on se ennakkoasetelma, jolla aihetta lähestytään, ikään kuin Suomen Co2 päästöt olisivat se, joka nyt seuraavien kymmenen vuoden aikana tuhoaisivat maapallon.

Kirjoitin viime viikolla lyhyen blogi-tekstin ajatuksistani ilmastokeskustelusta: https://www.juhanalahdesmaki.com/blogi/2019/03/31/29594

Käsittämätöntä on mielestäni myös se asenteellisuus, jolla Ylen toimittajat suosivat puheenvuorojen jakamisessa Demarien, Vihreiden ja Vasemmistoliiton panelisteja. Tämä tuli räikeästi esiin myös puheenvuorojen pituuden rajoittamisessa, kun muiden puolueiden panelistien puheenvuoroja keskeytettiin.

Eija-Riitta Korhola kommentoi eilistä paneelikeskustelua tuoreessa blogissaan:

" Oli outoa kuulla eilen uudelleen ja uudelleen viittausta 1,5 asteen lämpenemiseen, ikään kuin Suomi voisi sen asian ratkaista. Me voimme tehdä vain oman osuutemme. " Tässä linkki blogiin: https://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/2019/04/05/parivaljakko-sanna-marin-ja-emma-kari-ei-ela-suomessa/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #ilmasto , #päästöt , #ekvaalit2019 , #ekvaalit , #eduskuntavaalit , #eduskuntavaalit2019 , #vaalit , #vaalit2019 ,

Autoilun tulevaisuus

Tiistai 2.4.2019 - Juhana Lähdesmäki

Autoilun tulevaisuus

Näin eduskuntavaalien alla olemme kuulleet monenlaisia avauksia autoilun tulevaisuudesta. On selvää, että uusia ratkaisuja fossiilisten liikennepolttonesteiden korvaajaksi on löydettävä. Jo pitkään on julkinen keskustelu kuulostanut siltä, että sähköautot olisivat ainoa vaihtoehto tulevaisuuden liikkumisvälineeksi. On kuultu hurjia heittoja 700000 uuden sähköauton rekisteröinnistä Suomeen vuoteen 2030 mennessä ja polttomoottoriautojen myynnin kieltämisestä. Mielestäni nyt ei kuitenkaan ole oikea aika lukita poliittisilla päätöksillä ratkaisua vain yhteen teknologiaan, vaan on annettava markkinoiden toimia ja sitä kautta näemme, mikä teknologia lopulta on voittaja.

Yksi vaihtoehto tulevaisuuden polttoaineeksi saattaisi olla vety. Polttokennon on jo pitkään tiedetty olevan käyttökelpoinen vaihtoehto autojen voimanlähteeksi, mutta haasteena on ilmeisesti ollut vedyn tuotanto. Hiljattain uutisoitiin kuitenkin eurooppalaisen tutkijaryhmän kehittäneen pientuotantolaitoksen, jolla voitaisiin aurinkopaneeleilla tuotelulla energialla tuottaa vetyä autojen polttoaineeksi ja tulokset ovat ollee lupaavia.

Sähköautoja on enemmän ja vähemmän aktiivisesti kehitetty jo noin sadan vuoden ajan, eikä siitä huolimatta ole kyetty ratkaisemaan esimerkiksi riittäviin toimintamatkoihin ja latauksen nopeuteen liittyviä haasteita tai pakkasen vaikutusta akkujen kapasiteettiin. Myös sähköauton ajon aikainen lämmittäminen talviaikaan lyhentää toimintamatkaa merkittävästi. Tai jos sokean yksipuolisesti katsomme sähköautojen olevan päästöttömiä, ottamatta huomioon uuden sähköauton valmistamisesta syntyviä päästöjä, akkujen valmistamiseen tarvittavien koboltin ja litiumin louhimisesta ja rikastamisesta syntyviä valtavia ympäristökuormituksia ja verrataan niitä siihen, että jätettäisiin vaikkapa muutaman vuoden ikäinen käyttökelpoinen polttomoottoriauto vaihtamatta uuteen sähköautoon. Jotkut tutkijat väittävät, että dieselautolla voi ajaa 200000 km ennen kuin sen päästöt ylittävät pelkästään sähköauton valmistuksesta syntyvät päästöt.

Ratkaisematta on myös latausinfraan liittyvät kysymykset. Vaikka sähköntuotantoamme saataisiin kasvatettua riittävästi suuren sähköautokannan lataustarpeisiin ja vaikka Finngrid ilmoittaakin kantaverkon kapasiteetin olevan riittävä, nousee kysymykseksi paikallisten sähköverkkojen kapasiteetti ja ennen kaikkea kerros- ja rivitaloyhtiöiden sähköjärjestelmien kapasiteetti. Sähköautojen yleistyessä käytännössä kaikkien taloyhtiöiden sähköjärjestelmät vähintäänkin autopistokkeiden, maakaapelointien ja pääkeskusten osalta tulisivat uusittavaksi. Tähän ei ole tietääkseni keskustelussa juurikaan otettu kantaa.

Kun lisäksi verrataan käytöstä aiheutuvia päästöjä, niin ei voida unohtaa, ettei sähköntuotanto suinkaan ole päästötöntä, edes Suomessa. Meilläkin osa sähköstä tuotetaan fossiilisia polttoaineita ja turvetta polttamalla ja vihreäksi energiaksi väitetty tuulivoimakin on jo ennen ensimmäisenkään megawatin tuottamista tuottanut valtavia päästöjä ja ympäristön pilaantumista, esimerkiksi turbiinin valmistamisessa tarvittavien harvinaisten maametallien (mm. neodyymi, dysprosium, praseodyymi ja terbium ) louhinnan ja rikastamisen seurauksena, metallisen tornin valmistusprosessissa, komposiitista valmistettujen lapojen ja konehuoneen valmistusprosessissa ja pitkien meri- ja maakuljetusten seurauksena, sekä voimala-alueiden raivauksessa ja valtavan betoniperustuksen rakentamisen johdosta. Lisäksi on huomioitava, että voimaloiden suhteellisen lyhyen, noin 15 vuoden, toimintaiän jälkeen hyvin suuri osa voimalan materiaaleista on ongelmajätettä, esimerkiksi komposiittia, ja suuret määrät vaihteisto- ja hydrauliikkaöljyjä ja glygolia.

Saksassa, jossa poliittisilla päätöksillä on ydinvoimaa ajettu alas ja rakennettu suunnattomat määrät tuuli- ja aurinkovoimaloita, on sittemmin herätty siihen toisiasiaan, että nuo ”sattumasähköä” tuottavat laitokset tarvitsevat tuekseen säätövoimaa, jota sitten tuotetaan ruskohiiltä polttamalla ja näitä polttolaitoksia ollaan parasta aikaa rakentamassa lisää, vaikka pyrkimyksenä  tulisi olla hiilen poltosta luopuminen.

Näistä syistä Suomen tulisi mielestäni keskittää lyhyellä aikajänteellä liikenteen päästövähennyksiin suunnattavat taloudelliset panostukset biopolttoaineiden kehittämiseen, jakeluverkon laajentamiseen ja niiden käytön edistämiseen verotuksellisin huojennuksin. Esimerkiksi ympäri maailmaa erittäin arvostetun Nesteen MyDieselin on testeissä todistettu pienentävän päästöjä niin paljon, että jopa monet vanhat dieselmoottorit saavuttavat nykyisten päästönormien vaatimustason. Lisäksi biodiesel ei tuota lainkaan nokipäästöjä. Myös biokaasu on erittäin kiinnostava vaihtoehto, jonka yleistyminen liikennepolttoaineena vaatisi paljon investointeja infrastuktuuriin. Varsin kiinnostavia kokeiluja on kuultu maatiloille sijoittuvista biokaasulaitoksista.

 

Juhana Lähdesmäki Nro 124

Toimitusjohtaja

Ilmajoki

kansanedustajaehdokas

Kristillisdemokraatit

Vaasan vaalipiiri

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #ilmasto , #päästöt , #sähköauto , #biodiesel , #mydiesel , #neste , #biokaasu , #polttokenno , #vety , #tuulivoima , #aurinkoenergia , #tuulivoimala , #ydinvoima , #auto

Ilmastokeskustelu

Sunnuntai 31.3.2019 - Juhana Lähdesmäki

Ilmastokeskustelu

Olen huolestuneena seurannut ilmastokeskustelua näin vaalien alla. Monet poliitikot heittävät hyvin huolettomasti ehdotuksia lihan ja maidon verottamisesta, puun polton kieltämisestä tai polttomoottoriautojen kieltämisestä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Mielestäni nyt on kuitenkin syytä keskittää katse isoon kuvaan, sillä Suomen osuus maapallon hiilidioksidipäästöistä on 0,14% ja olemme jo kyenneet merkittävästi leikkaamaan päästöjämme. Lisäksi tulee huomioida, että vastuullisen metsänhoidon seurauksena Suomen metsien kyky sitoa hiilidioksidia  on kasvanut vuoden 1990 21,4 miljoonasta tonnista  vuoden 2005 31 miljoonaan tonniin. Vaikka Suomessa lopetettaisiin kotien lämmittäminen kokonaan huomenna, sen merkitys kokonaisuuteen olisi merkityksetön, sillä monet kehittyvät maat kasvattavat päästöjään vuodessa enemmän kuin koko Suomen päästöt ovat. Lisäksi täytyy ottaa huomioon, että lähteistä riippuen noin 50 – 60% Suomen hiilidioksidipäästöistä syntyy energiantuotannosta, 20 – 25% liikenteestä, 10% teollisuudesta ja vain 8 - 12% maataloudesta. Lisäksi on huomioitava se tosiasia, että vain noin 5% maapallon hiilidioksidipäästöistä johtuu ihmisen toiminnasta.

Mikäli esimerkiksi haittaverotuksella saattaisimme kotimaisen lihantuotannon vaikeuksiin, tuotettaisiin liha jatkossa maissa, joissa eläinten hyvinvointi ja kohtelu ei ole samalla tasolla kuin Suomessa ja joissa esimerkiksi antibiootteja syötetään karjalle ennaltaehkäisevästi. Tai jos saisimme kotimaisen teräksen tuotannon loppumaan kilpailukyvyttömänä, tuotettaisiin teräs jopa nelinkertaisesti suurempia päästöjä aikaan saaden esimerkiksi Kiinassa tai Intiassa ja kuljetettaisiin Suomeen raskasta polttoöljyä käyttävillä, suunnattomia rikkipäästöjä tuottavilla aluksilla tai lentorahtina. Samat lainalaisuudet pätevät tietenkin kaikkeen muuhunkin tuotantoon.

Meidän on pidettävä huolta siitä, että eettisesti kestävä kotimainen maataloustuotanto ja kansainvälisesti katsottuna erittäin puhdas kotimainen teollisuustuotanto säilytetään kilpailukykyisenä, niin että työpaikat säilyvät Suomessa.

Mitä siis voimme tehdä? Mielestäni Suomi korkean teknologian maana voi olla kehittämässä kiertotalouden ratkaisuja, bioenergian tuotantoa ja muita ratkaisuja, joita voidaan sitten viedä kehittyviin maihin ja saada aikaan merkittävästi suurempia ympäristövaikutuksia kuin pienessä Suomessa puuhastelemalla. Luonnollisesti me jokainen voimme omilla päivittäisillä valinnoillamme omalta osaltamme olla vaikuttamassa ympäristön hyvinvointiin.

Juhana Lähdesmäki 124

Toimitusjohtaja, Ilmajoki

eduskuntavaaliehdokas

Kristillisdemokraatit

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #ilmasto , #ilmastonmuutos , #liha , #lihansyönti , #teollisuus , #hiilidioksidi , #päästöt ,

Arvo-vaalit

Keskiviikko 27.3.2019 - Juhana Lähdesmäki

Julkaisen nyt blogissani mielipidekirjoituksen, jonka lyhyemmän version Ilmajoki-Lehti julkaisi numerossaan 27.03.2017                                                                                                                                              Arvo-vaalit

Näiden eduskuntavaalien on kerrottu ensin olevan "Ilmasto-vaalit", niiden on kerrottu olevan myös "Sote-vaalit" tai "Maahanmuutto-vaalit". Ja monia muita aiheita on esitetty vaalien pääteemaksi. Oman näkemykseni mukaan nyt ovat kuitenkin kysymyksessä ennen kaikkea Arvo-vaalit.

Viimeisten muutamien hallituskausien aikana Suomalaisen yhteiskunnan perusarvoja on monilta osin rapautettu enemmän kuin koko itsenäisyytemme alkuvuosikymmeninä yhteensä.

Mielestäni nyt on viimeinen hetki tehdä korjausliike perinteisten suomalaisten arvojen palauttamiseksi yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Nyt valittavat päättäjät ovat vedenjakajalla ratkaisemassa annetaanko arvojen rappioitumisen jatkua vai tehdäänkö nyt korjausliike, jolla hyvinvointiyhteiskuntamme, jota meitä edeltävät sukupolvet ovat jopa hengellään sodissa puolustaneet ja sotien jälkeisenä aikana otsa hiessä olleet rakentamassa, voidaan säilyttää hyvänä ja turvallisena yhteiskuntana jokaiselle suomalaiselle ja myös tänne muualta tulleelle, joka haluaa sitoutua yhteiskuntamme pelisääntöihin ja sen rakentamiseen ja ylläpitoon.

Tulevan nelivuotiskauden aikana tullaan päättämään sosiaaliturvan uudistuksesta, siitä miten terveyspalvelut tullaan jatkossa järjestämään ja siitä miten vanhuksille voidaan tarjota riittävät ja turvalliset hoivapalvelut. Työllisyyskysymykset ja se että työn vastaanottamisen täytyy aina olla houkuttelevampi vaihtoehto tukien varaan jäämiselle tulee myös ratkaista. Ratkaistavaksi tulee myös väistämättä turvapaikanhakujärjestelmään tarvittavat korjaukset. Näihin kysymyksiin Kristillisdemokraattien vaaliohjelmista löytyy erittäin hyvät, ihmisen arvoa kunnioittavat ehdotukset.

Tuleva eduskunta tulee myös päättämään ehdotetusta translain uudistuksesta. Uudistusta ei mielestäni voida missään tapauksessa hyväksyä ehdotetun kaltaisena, sillä siihen sisältyy vakavia uhkia lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Emme voi hyväksyä, että alaikäisille lapsille annettaisiin murrosikää estäviä hormonihoitoja tai kirurgisia sukupuolenvaihdos-operaatioita jopa vanhempien tahdon vastaisesti. Vastaavan lain seurauksena on esimerkiksi Britanniassa lapsia huostaanotettu, koska vanhemmat ovat vastustaneet sukupuolenvaihdoshoitoja. Mielestäni herkässä kehitysvaiheessa oleva alaikäinen nuori, jonka ei katsota olevan kyllin kypsä saamaan henkilöauton ajokorttia ja ostamaan tupakkaa tai alkoholia, ei missään tapauksessa ole kyllin kypsä päättämään peruuttamattomista kehoonsa kohdistuvista toimenpiteistä.

Suomessa käytössä oleva vaalijärjestelmä on jokaisen äänestäjän syytä pitää mielessä. Vaikka me jokainen ehdokas haluamme parhaamme mukaan tuoda esiin omia arvojamme ja mielipiteitämme, on kuitenkin syytä ymmärtää, että ennen kaikkea ehdokkaan edustaman puolueen arvomaailma ja sen ajamat asiat tulee pitää kirkkaana mielessä.

Miksi haluan tämän vaalitavan palauttaa mieliin, on se, että te äänestäjät huomioisitte sen, että mikäli oma ehdokkaanne ei tulisi valituksi, hänelle antamanne ääni kuitenkin hyödyttää hänen edustamaansa puoluetta. Tällä tarkoitan sitä, että jos oman ehdokkaanne mielipiteet poikkeavat hänen puolueensa tavoitteista, tulette äänenne antaessanne ensisijaisesti kannattaneeksi puolueen tavoitteita.

Mutta kuten jo mielipiteenäni kerroin, nyt ovat edessä Arvo-vaalit, joten on ensiarvoisen tärkeää demokratian toteutumisenkin kannalta ja suomalaisen kristillisiin perusarvoihin perustuvan hyvinvointiyhteiskunnan selviytymisen kannalta että jokainen äänioikeutettu käyttää äänensä ! Todellisuus on, että äänestämättä jättäminen on sama kuin antaisi äänensä puolueelle, joka ajaa yhteiskuntaa omaa arvomaailmaa vastakkaiseen suuntaan!

Nyt siis jokainen äänioikeutettu suomalainen, käytä ääntäsi oikein !

Juhana Lähdesmäki (kd.)

Toimitusjohtaja

eduskuntavaaliehdokas

Ilmajoki

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #arvo-vaalit , #vaalit , #arvot , #perusarvot , #äänestäoikein , #käytäääntäsi , #translaki , #työllisyys , #turvapaikanhaku ,

Vaaliteemoja eduskuntavaaleissa 2019

Lauantai 23.3.2019 - Juhana Lähdesmäki

Tahdon olla rakentamassa Suomea, joka on turvallinen jokaiselle.

Muista numero 124 

Tässä nostan esiin muutamia tärkeitä teemoja, joihin kevään vaaleissa valittava eduskunta joutuu ottamaan kantaa ja joihin haluan olla vaikuttamassa.

- Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus lähipalveluina. Sosiaaliturvaa on uudistettava ja virtaviivaistettava, hyvä vaihtoehto on ns. Universal Credit -malliin pohjautuva Kristillisdemokraattien esittämä Kannustava Perusturva -malli, jossa olisi nykyisten sirpalemaisten tukien sijaan yksi yleistuki. 

- Työllistämisen esteitä ja kannustinloukkuja on poistettava. Työn vastaanottamisen on aina oltava houkuttelevampi vaihtoehto kuin tukien varaan jääminen.

- Vanhuksille on taattava hyvä ja arvokas hoito, palveluasuntoja on oltava tarjolla riittävästi ja hoitajamitoitus on perustuttava hoidontarpeen kartoittamiseen. Ei eutanasialle, laadukkaan saattohoidon saatavuus on varmistettava jokaiselle sen tarpeessa olevalle.

- Lapsille on varmistettava turvallinen ja terveellinen kouluympäristö. Valtiontukijärjestelmään on palautettava tuki koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja kunnostuksiin. On tuettava lasten luonnollista kehitystä omanlaisikseen tytöiksi ja pojiksi. On estettävä kyseenalaisten ideologioiden julistaminen oppilaille vierailijoiden tai opettajien toimesta. Lapselle on taattava oikeus tuntea biologiset vanhempansa ja kasvaa heidän hoidossaan jos se suinkin on mahdollista. Perheiden ja avioliittojen tukemiseksi on kehitettävä lisää tukitoimia.

- Translakia ei tule muuttaa nyt esitetyn mukaisesti. Alaikäisille ei missään tapauksessa tule sallia murrosikää estävien hormonihoitojen aloittamista tai sukupuolenvaihdokseen tähtäävien kirurgisten operaatioden suorittamista. Alaikäisille nuorille ei sallita tupakan tai alkoholin ostoa, eikä henkilöauton ajokorttia, joten missään tapauksessa alaikäinen ei ole henkisesti kypsä päättämään koko loppuelämäänsä vaikuttavista peruuttamattomista operaatioista. Myöskin translakiin kirjatun sterilisaatio vaatimuksen poistaminen laista on täysin absurdi ehdotus. Jos biologinen nainen haluaa muuttaa sukupuolensa mieheksi, miksi hänen täytyisi voida sen jälkeen synnyttää.

- Sanan- ja uskonnonvapaus ovat oleellinen osa länsimaista yhteiskuntaa ja niiden loukkaamista en voi hyväksyä. Erityisesti sananvapauden loukkauksiin tulee puuttua nykyistä herkemmin.

- Emme voi hyväksyä vuoden 2015 kaltaista turvapaikanhakijoiden vyöryä. EU:n ulkorajojen täytyy pitää. Emme voi sallia euroopassa vaeltavan valtavat määrät ihmisiä, joista ei tiedetä keitä he ovat ja miksi he ovat tulleet. Pakolaiskeskukset tulee perustaa kohdealueiden lähelle, missä apua voidaan antaa huomattavasti pienemmin kustannuksin kuin Suomessa. Voimme ottaa vastaan rajoitetun määrän jo turvapaikka-statuksen saaneita, lähinnä naisia ja lapsia, joista tiedämme keitä he ovat ja tunnemme heidän turvapaikkatarpeensa. Itse asettaisin etusijalle kristityt, jotka ovat kriisimaissa eniten vainottu ryhmä ja jotka lisäksi integroituvat keskimääräistä paremmin länsimaiseen yhteiskuntaan. Dublinin sopimusta täytyy jatkossa noudattaa, eli turvapaikkaa on haettava ensimmäisestä turvallisesta maasta jonne henkilö saapuu.

- Kehitysavun määrää nostettava, mutta apu on suunnattava luotettavien kolmannen sektorin toimijoiden kautta avun perille menon varmistamiseksi. Apua ei tule maksaa suoraan kohdemaiden viranomaisille, sillä usein kehitysapurahat päätyvät silloin asevarusteluun tai korruption ylläpitoon.

- Valtion velkaantumiskierre on saatava katkaistua. Säästöjä on etsittävä ennenkaikkea byrokratian purkamisen kautta. 

- Yritysten toimintaedellytysten turvaaminen. Sukupolvenvaihdossäännöksiä on helpotettava huomattavasti. Yrittäjän sosiaaliturvaa on parannettava. Yrittäjän puolison työttömyysturva on varmistettava. Yrittämisestä on tehtävä houkutteleva vaihtoehto palkkatyölle ja mikro- sekä osa-aika yrittämiselle on tehtävä selkeämmät pelisäännöt.

- Kokonaisveroastetta on vähitellen saatava laskettua

- Turvallinen ja terveellinen asuinympäristö. Asukkaiden hyvinvointi on otettava huomioon kaikessa ympäristöön, kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvässä lainsäädännössä. Tuulivoimaloille säädettävä minimietäisyydet asuntoihin. Rakennusmääräyksiä ja valvonta ohjeita korjattava niin, että nykyisen kaltaisia rakennusten sisäilmaongelmia voidaan vähentää.

- Maaseudun elinvoimaisuuden varmistaminen. Maanviljelijöiden toimintaedellytykset on turvattava. Liikenneväylien kunnossapitoon koko maassa on osoitettava suurempi osa budjettivaroista. Myös alempien tieluokkien kuntoa on kohennettava.

Edellä luettelin hyvin pintapuolisesti teemoja, joihin haluan vaikuttamistyössäni keskittyä. Jos haluat tietää enemmän mielipiteistäni, voit kysyä niitä joko julkisesti näillä sivuilla tai viestillä tai sähköpostitse. Pyrin vastaamaan yhteydenottoihin käytettävissä olevan ajan mukaan.
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #vaalit , #eduskunta , #maahanmuutto , #sosiaaliturva , #yrittäjyys , #työ , #liikenne , #vanhukset , #lapset , #turvallisuus , #terveys , #tuulivoima , #asumisterveys , #ideologia , #translaki , #sukupuolenvaihdos , #sukupuolenkorjaus , #lapset ,

Ajatuksia ilmastonsuojelusta

Keskiviikko 13.3.2019 klo 12.31 - Juhana Lähdesmäki

Ilmastoasioissa yksi kaikkein korkeimmalle arvostamistani poliitikoista, Eija-Riitta Korhola on taas julkaissut uuden blogi-kirjoituksen.

Lue itse, voiko asiaa enää tämän selkeämmin esittää ?

Ilmastonmuutos keskustelu on valitettavasti Suomessa, kuten koko läntisessä maailmassa, ajautunut ideologiseksi vouhkaamiseksi, jossa kustannuksia kaihtamatta ja niiden vaikutuksia kansalaisille miettimättä, pyritään keinolla millä hyvänsä saamaan päästöt nollatasolle täällä länsimaissa. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää ottaa asiaan etäisyyttä ja keskittyä katsomaan suurta kuvaa. Vaikka me Suomessa huomenna lopettaisimme kaiken autoilun, tavarakuljetukset ja julkisenliikenteen, ja lisäksi lopettaisimme kotiemme lämmityksen, ei sillä olisi käytännössä minkään laista merkitystä koko maapallon saasteisiin. Siksi meidän on tärkeää poliittisin päätöksin ja jokaisen omilla valinnoillamme pyrkiä ohjaamaan niiden maiden ilmastotekoja, jotka yhteiskuntansa kehittyessä jatkuvasti kasvattavat päästöjään suunnattomasti.

Meidän täytyy ilmastoa suojellessamme ymmärtää, että jos ilmastonsuojelusyistä ajamme alas teollisuutta Euroopassa, tai haittaveroilla teemme sen kilpailukyvyttömäksi, tuotetaan tavarat sen jälkeen muualla moninkertaisesti suurempia päästöjä aiheuttaen ja kuljetetaan saastuttavilla konttialuksilla Eurooppaan.

Mitä me sitten voimme tehdä?  Mielestäni on aivan oikein, että me Suomessa tuotekehityksen huippumaassa, tuemme yrityksiä jotka kehittävät koko ajan uutta puhtaampaa teknologiaa ja pyrimme auttamaan sen vientiä kehittyviin maihin.

"Monet ärsyyntyvät kun puhutaan päästöjen suhteellisista osuuksista, mutta ne antavat ongelmalle aivan välttämätöntä mittakaavaa. Suomen osuus globaaleista päästöistä on noin 0,1 % eli promille. EU:n osuus on kymmenen, ja vuonna 2040 sen arvioidaan putoavan 4 prosenttiin. Ei siksi, että olisimme niin hirveän hyviä. Pääsyy osuutemme pienenemiseen on, että muiden osuus nousee yhä edelleen. Juuri tähän nousuun tulisi löytää keinot puuttua, jos haluamme onnistua lopputuloksen kannalta. Ja eikö lopputulos kiinnosta?
Kioton pöytäkirja ei antanut siihen isoon ongelmaan eväitä, eikä Pariisin sopimuskaan näytä tuovan. Se laskee yhä Kiinan ja Intian kehitysmaiden joukkoon, eikä näille ole tiedossa vähennysvelvoitteita pitkään aikaan."

https://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korh…/…/rakas-nuori/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #ilmasto , #päästöt ,

Rohkeita päättäjiä ihmisen asialla

Tiistai 12.3.2019 - Juhana Lähdesmäki

Hienoa, että Evijärven kunnanhallitus on tällä päätöksellään selkeästi osoittanut kunnioittavansa kunnan asukkaiden ja mökkiläisten elinympäristön rauhaa ja asumisturvallisuutta.

Mielestäni koko maassa tulisi viipymättä määrittää riittävät suojaetäisyydet teollisuusluokan tuulivoimaloiden ja asuinrakennusten välille. Nykyisten määräysten voimassa ollessa tuulivoimateollisuusalueita on rakennettu jopa alle kilometrin etäisyydelle vakituisista asuinrakennuksista.

Haluan puolustaa jokaisen kansalaisen oikeutta viihtyisään, turvalliseen ja terveelliseen asuinympäristöön.

Tuulivoimaloiden ihmisille ja eläimille aiheuttamista kielteisistä terveysvaikutuksista on tarjolla tutkimustietoa ulkomailta paljon, mutta jostain käsittämättömästä syystä Suomen päättäjät ja viranhaltijat eivät halua ottaa valmiiksi tuotettua ilmaista tietoa vastaan, vaan vetoavat kuin mantraan, että riittävää tutkimustietoa ei ole. Sipilän hallitus lupasi teettää luotettavat tutkimukset tuulivoimaloiden terveysvaikutuksista, mutta sittemmin on tullut ilmi, että tutkimusten suorittamisesta tehdyt tarjoukset on monilta osin hylätty, joten vaikuttaa siltä, että luvattuja tutkimuksia ei tulla riittävässä laajuudessa lainkaan suorittamaan. Sitä vastoin vaikuttaa siltä, että tuulivoimalobbaajien teettämiä, täysin puolueellisia näennäistutkimuksia käytetään jatkossakin, virheellisesti, perustelemaan tuulivoimaloiden turvallisuutta.

Maailmalla on jo tuhansia teollista tuulivoimaa vastustavia kansalaisjärjestöjä, koska tuulivoima-alueiden lähellä asuvat ihmiset ovat raivoissaan kärsimiensä haittavaikutusten vähättelystä, asuntojensa arvon alenemisesta ja haittoja kokevien ihmisten leimaamisesta psyykkisesti sairaiksi.

Nyt on mielestäni aika tosissaan tarttua tuulivoiman uhrien kärsimyksiin ja tehdä toimenpiteitä ongelmien korjaamiseksi.

"KUNNANHALLITUS vastustaa Lappajärven Iso Saapasnevalle suunniteltua tuulivoimapuistoa. Se vaatii, että tuulivoimalapuiston osalta tulee noudattaa neljän kilometrin vähimmäisetäisyyttä asutuksesta. Evijärven puolella Pitkänsalon kylässä, 1–4 kilometrin etäisyydellä suunnitelluista tuulivoimaloista, on kuitenkin vakituista ja loma-asutusta sekä turkistarhausta. Kunnanhallitus vaatii myös, että ennen lopullisia päätöksiä selvitetään tuulivoimaloiden aiheuttamat vaikutukset ihmisiin ja eläimiin mahdollisimman kattavasti. Näiden selvitysten tulokset tulee huomioida suunnitelmien jatkotoimenpiteissä ja suunnitelmia tulee joko muuttaa kauemmaksi kunnan rajasta tai koko hankkeesta on luovuttava."

JARVISEUDUNSANOMAT.FI
Evijärven maanantain kunnanhallituksen päätöksiä
139
Tavoitetut henkilöt
32
Sitoutumiset

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: #tuulivoima , #asumisterveys , #suojaetäisyys , #terveysvaikutukset

« Uudemmat kirjoitukset